Biologisch

Over de biologische varkenshouderij

Biologisch varkenshouden is varkens houden met respect voor varken en milieu.

Welzijn

  • Zeugen die zwanger zijn hebben toegang tot een weide waar vaak ook een modderpoel is.  Zwanger is een term die boeren niet gebruiken. Ze praten over een drachtige of dragende zeug. 
  • Als de zeugen kleine biggetjes hebben is het in de weide te gevaarlijk. De zeugen en kleine biggen liggen lekker in het stro in de kraamstal, maar kunnen ook een frisse neus gaan halen.
  • Tegenwoordig krijgen zeugen gemiddeld twaalf tot zestien biggen per zwangerschap ofwel per worp. De aantallen kunnen nog wel eens wisselen. De meeste zeugen hebben 14 tot 16 spenen waar melk uit komt.
  • Biggen blijven maar liefst 6 weken bij hun moeder om zo goed van de moedermelk te kunnen profiteren. Na 6 weken worden biggen gespeend. Ze blijven zoveel mogelijk met broertjes en zusjes bij elkaar.
  • Een mannelijk varken heet een beer, een vrouwelijk varken heet een gelt. Als een gelt biggen heeft gekregen noemen we haar een zeug.

Voeding

Biologische varkens krijgen natuurlijk biologisch voer. Biologisch voer wordt geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Verder wordt er absoluut geen gebruik gemaakt van planten die genetisch gemodificeerd zijn. Kortom: we geloven dat alles in de natuur goed geregeld is en werken zoveel mogelijk met de kracht van de natuur mee.

Varkens zijn echte alleseters.  In het voer dat ze krijgen zitten vaak producten zoals tarwe, gerst, mais en soja. Ook eten varkens gras als ze in de wei lopen. In de winter krijgen de zeugen vaak kuilgras te eten. Dat is gras dat in de zomer is gemaaid en onder plastic wordt bewaard voor de winter.

Vlees

Biologische varkens worden meestal gehouden zodat we uiteindelijk hun vlees kunnen eten. Typische varkensvleesproducten zijn: rookworst, speklapjes, spareribs, ham en karbonade.

Keurmerk

Biologische producten zijn te herkennen aan het 'groene blaadje': het Europese biologische keurmerk dat vanaf 1 juli 2012 op alle verpakte biologische voeding moet staan. Het 'groene blaadje' - dat overigens ook in zwart of  wit afgedrukt mag worden - betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie. Op de verpakking van een biologisch product is te zien welk certificerend bedrijf de controle heeft gedaan. Per 1 januari 2015 moet het codenummer van de controlerende instantie van het land waarin het product is geproduceerd/verpakt op de verpakking, etiket of label komen te staan. In Nederland is Stichting Skal de controlerende instantie, zij zijn te herkennen aan het nummer NL-Bio-01. Dit nummer staan meestal net boven of onder het biologische keurmerk op de verpakking. Elk gecertificeerd bedrijf krijgt van SKAL een uniek nummer. Omdat op de verpakking ook altijd de naam en vestigingsplaats van de producent staat, kun je altijd nagaan of het klopt.  Op internet is namelijk te vinden welk SKALnummer een bedrijf heeft. Dit kan via de database op de SKAL-site.